400 óra túlóra

Az MT 2019-től hatályos rendkívüli munkavégzésre vonatkozó szabályai és a 2012-ben bevezetett, különösebb visszhangot nem kapó rendelkezései együtt elég „ érdekes” eredményt okozhatnak.

A sajtóban jellemzően nyilatkozatok szintjén sem érintik ezeket a szabályokat együtt, pedig a munkáltató teljesen jogszerűen minimalizálhatja a heti 40 óránál hosszabb időben végzett munkáért kifizetendő munkabért. És amikor ez megtörténik, a munkavállaló már semmit nem tud tenni, hiába fordul a szakszervezethez, a Munkaügyi Felügyelethez, vagy a Bírósághoz, hiszen a munkáltató eljárása teljesen törvényes.

 

Nézzük ezeket a szabályokat egyenként és együtt:

(A magyarázatban nem térek ki minden részletszabályra, minden esetre, csak arra törekszem, hogy érthető legyen a szabályok összessége.)

  1. Mennyi a törvényes munkaidő?

Teljes munkaidő esetén heti 40 óra.

(Az érthetőség kedvéért az itt leírtak a heti 5 munkanap H-P, napi 8 órás foglalkoztatásra vonatkoznak.)

  1. Mi az a munkaidő-keret? (*)

Egy nem keretben foglalkoztatott munkavállalónak az adott hónapban annyi napon kell 8 órát dolgozni, amennyi hétköznap van a hónapban, és ha hónap végén több ledolgozott órája van, mint amennyi a munkanapok száma szorozva 8-cal, akkor a többlet órát 50% vagy 100% pótlékkal növelt bérrel kifizetve kapja meg, a havi munkabér kifizetésekor. (**)

A munkaidő-keretben dolgozó munkavállalónak a keret időtartama alatt (ami általában a naptári negyedévvel egyezik meg) összesen kell annyit dolgozni, amennyi az adott 3 hónapban havonta kötelező. És itt bizonyos esetekben csak a keret végén kell kifizetni a kötelező időn felül végzett munkát, vagyis a túlórát. Ráadásul ebben az esetben csak 50% pótlékkal növelt összegben.

  1. Hány órát túlórázhat a munkavállaló.
  2. A munkáltató évente 250 óra túlórát rendelhet el, azzal a kapcsolódó szabállyal, hogy napi 12 és heti 48 óránál többet nem lehet dolgozni. (A készenléti jellegű munkaköröket nem számítva.)

Ehhez semmi nem kell azon kívül, hogy a munkáltató eldönti, hogy dolgoznia kell a munkavállalónak.

  1. Ha van kollektív szerződés a munkáltatónál (jellemzően nagy ipari vállaltoknál), akkor ebben a kollektív szerződésben 300 órára növelhető a munkáltató által elrendelt túlórák száma.

Ilyen megállapodást a szakszervezet akkor ír alá, ha valami többlet juttatást kapnak cserébe a munkavállalók.

  1. Az új szabály gyakorlatilag kiveszi a szakszervezetek kezéből a megállapodás lehetőségét, mivel ez alapján, ha a munkáltató és a munkavállaló írásban megállapodnak erről, akkor nem hogy 300 óra túlórára kötelezhető, hanem egyenesen 400 órára. Ennek a megállapodásnak a megkötéséhez nem tartozik semmilyen extra alku lehetősége, nincs szakszervezeti képviselet, együttes fellépés lehetősége. Az alapelvek szerint a munkaviszony alanyai (munkáltató és munkavállaló) egyenjogú felek, de senki nem gondolhatja komolyan, hogy amikor a munkáltató és 1 fő munkavállaló megállapodik valamiben, az ténylegesen egyenjogú felek megállapodása lenne. Aki ilyesmit állít, az vagy nem dolgozott még soha a versenyszférában, vagy szándékosan állít valótlanságot.
  2. Mi történik, ha a munkavállaló felmond a munkaidő-keret időtartama alatt

Ebben az esetben, ha a munkavállaló ugyan többet dolgozott a keret időtartama alatt, mint amennyit normál esetben kellett volna (vagyis többet, mint heti 5*8 óra), a munkáltató NEM KÖTELES túlóraként fizetni a többlet órák számát.

 

Nézzünk egy példát számokkal és részletekkel:

A munkavállalók a korábbi heti 5 nap, napi 8 óra munkavégzés helyett (hétfőtől-péntekig), heti 6 napra osztja be munkavégzésre, vagyis hetente hétfőtől-szombatig napi 8 órát dolgozik.

  nem munkaidő-keretes 3 havi munkaidő-keret 3 éves munkaidő-keret
Hány héten dolgozhat 6 napot egy éven belül? 50 / 2018-ban 31 50 / 2018-ban 31 50
Mikor kell kifizetni a ledolgozott 6. napokat? havonta 3 havonta, a keret végén 3 évente, a keret végén
Mennyi a 6. napok pótléka? 100% 50% 50%
Milyen pótlékot kap a 6. napokon végzett munkáért, ha felmond a munkavállaló? 100% nem kap pótlékot, legfeljebb 12 napra járó 50% pótlékot elveszít nem kap pótlékot, legfeljebb 150 napra járó 50% pótlékot elveszít
       
Mennyit veszíthet legfeljebb, egy „rossz” időpontban beadott felmondással? 0 Ft 38 069 475 862 Ft

 

Összefoglalva tehát, ha egy munkáltató minden lehetséges eszközzel él, és 3 éves munkaidő-keretet alkalmazva, évi 400 óra túlóra lehetőségét kihasználja, akkor bruttó 475 ezer forintot fizet ki a 3 év letelte után, a havi/3 havi kifizetési gyakoriság helyett.

Ha a munkavállaló a munkaidő-keret lejárta előtt felmond, akkor a munkáltató ezt az összeget nem köteles számára kifizetni, tehát ez az összeg a munkavállaló számára elveszett.

 

(*) Nem kizárólag ez a munkaidő-keret lényege, de jelen összefoglalóban a többi jellemzőnek nincs jelentősége

(**) Ha 4 napon belül változtatja meg a munkáltató a beosztást, akkor az így keletkező túlóra havonta fizetendő, pihenőnapi túlmunka esetén 100% pótlékkal

Leave Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük