Cafeteria 2019.

Mint az köztudott, 2019-től alapvetően megváltoznak a cafeteria adózási szabályok.

Ennek értelmében alapvetően kétféle cafeteria elem lesz:

  1. SZÉP kártya – ennek adóit kizárólag a munkáltató fizeti meg. Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha valaki 10 ezer Ft összegű SZÉP kártya juttatásban részesül, azt teljes egészében el tudja költeni, annyi kerül jóváírásra a SZÉP kártyáján.
  2. MINDEN egyéb, eddig megszokott juttatás – ezek januártól munkabérként fognak adózni.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha valaki 10 ezer Ft összegű önkéntes pénztári juttatást igényel, akkor ezt az összeget utalja át a munkáltató az önkéntes pénztári számlára, amit a munkavállaló el is tud majd költeni (a pénztári szabályzat és a törvényi előírások figyelembevételével).  AZONBAN az átutalt összegre eső adókat (15% SZJA, 10% nyugdíjjárulék, 4% természetbeni egészségbiztosítási járulék, 3% pénzbeli egészségbiztosítási járulék, 1,5% munkaerőpiaci járulék, vagyis összesen 33,5%) a munkabérből kell levonni.

Vagyis a példában szereplő 10 ezer Ft önkéntes pénztári utalása esetén a hóvégi munkabérből 3.350 Ft közteher lesz levonva a szokásos adókon kívül.

Így gyakorlatilag 6.650 Ft juttatást kap az eddig 10 ezer helyett.

A cafeteria igénylésnél különösen ügyelnie kell a választására annak, akinek letiltása van, mivel a SZÉP kártyán kívül minden egyéb cafeteria elem letiltás alapnak fog számítani.

A cafeteriát terhelő letiltást (33%-50%) az adók levonásához hasonlóan a munkabér nettójából lehet csak levonni.

Tehát akinek letiltása van és önkéntes pénztári hozzájárulást, vagy erzsébet utalványt / kártyát igényel 10 ezer Ft összegben, annak a béréből levonásra kerül 3.350 Ft közteher, valamint 2.195-3.325 Ft letiltás, így végső soron 4.455 – 3.325 Ft juttatásban fog részesülni.

3. A sportrendezvény belépő és bölcsődei / óvodai támogatás – továbbra is adómentes.

Leave Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük